Your address will show here +12 34 56 78
  • Text Hover
Miljoenenfraude met internetbankieren

De schade door fraude met internetbankieren is in de eerste helft van dit jaar opgelopen tot 11,2 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de schade die banken hierdoor leden 9,8 miljoen euro. Phishing is de meest voorkomende manier waarop fraude met internetbankieren plaatsvindt. Daarnaast is er soms sprake van malware en social engineering. Daarbij worden mensen gebeld door iemand die zich voordoet als een bankmedewerker die om persoonlijke bankgegevens vraagt.  

Malware die zich op iemands computer nestelt komt volgens de Nederlandse Vereniging van Bank voor, maar zorgt nog voor weinig schade. "Banken zien bijna dagelijks aanvallen op het internetbankieren. Dat wil niet zeggen dat al die aanvallen succesvol zijn." Banken zouden steeds beter in staat zijn om frauduleuze transacties vooraan in het traject te onderscheppen.

Slachtoffers
In 2010 waren er 1383 fraude-incidenten met internetbankieren, de eerste helft van dit jaar 2418 incidenten. Het totaal aantal Nederlanders dat internetbankiert bedraagt 11 miljoen. "Dit succes trekt helaas de aandacht van criminelen", zegt voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De NVB is daarom een nieuwe campagne gestart om consumenten bewust te maken.


bron: security.nl