Your address will show here +12 34 56 78
  • Text Hover
Be(come) in control; de eigen online veiligheid scherp in beeld
-door Henri Gloudemans

Be(come) in control; de eigen online veiligheid scherp in beeld
De hacker van vandaag de dag is slim, snel en verandert schijnbaar moeiteloos mee met de laatste IT-innovaties. Hierbij is het verdienen van geld of het verkrijgen van privé-gegevens vaak niet het primaire doel. Nee, het is een sport geworden en het levert eer en aanzien op wanneer je een mooie hack maakt. Hoe groter de hack, hoe groter de eer. Hieruit trekt men als snel de conclusie dat hackers de ‘grote jongens’ als een gewilde prooi zien en het MKB hierdoor de dans ontspringt. Maar is dit wel zo?

Snelle innovatie van de digitale wereld
Sinds het ontstaan van internet is de online omgeving zoals wij die kennen in rap tempo doorontwikkeld. Inmiddels is het voor niemand meer nieuws dat wereldwijd alles en iedereen verbonden is met elkaar door middel van het internet. De afstanden zijn vervaagd en de mogelijkheden bijna oneindig. Een prachtige ontwikkeling, maar wel één die niet alleen positieve gevolgen heeft. Ook de zogenaamde ‘cybercrime’ vaart er wel bij. En dat is dan weer minder goed nieuws voor u als ondernemer. Want een hack kan u flinke schade opleveren, zowel financieel als op het gebied van imago.

Grote vissen, kleine vissen
Waar hackers in het begin voornamelijk gericht waren op de grote vissen, vanwege de grote eer die hierbij te behalen viel met een hack, zijn zij inmiddels begonnen met het verleggen en vergroten van hun werkgebied. Zo richten zij hun pijlen nu ook op het midden- en kleinbedrijf, want juist daar laat de beveiliging te wensen over. Vooral webwinkels zijn zeer kwetsbaar gebleken voor de cybercrimineel, zonder dat de ondernemer in kwestie ook maar iets vermoedt.

Hoe veilig is uw computernetwerk?
Als MKB-ondernemer is het goed om te beseffen dat uw onderneming op internet wel degelijk risico’s loopt. Bewustwording begint met het inzichtelijk maken van deze risico’s. Zo’n onderzoek hoeft u, in tegenstelling tot wat veel ondernemers denken, geen vermogen te kosten en kan in korte tijd veel duidelijkheid verschaffen.
Een zogenaamde Quick Scan kan de risico’s die u loopt in kaart brengen. Tijdens dit onderzoek wordt uw organisatie op drie aspecten bekeken. Zo zal de scan de techniek, de organisatie en het proces onder de loep nemen. Aan de hand van de uitkomsten hiervan wordt een advies uitgebracht. In sommige gevallen kan het aanschaffen van goede software al de oplossing zijn. Maar omdat de online infrastructuur de afgelopen jaren flink is gegroeid is het probleem al snel wat complexer. En dat is iets waar u als ondernemer, mijn inziens, zeker actie op moet ondernemen. .

Alles-in-één of juist niet
We zijn tegenwoordig gewend aan het gemak van alles-in-één. Zo’n beetje elk bedrijf biedt tegenwoordig complete pakketten van diensten aan. Zo ook op het gebied van IT-beveiliging. Inderdaad zeer makkelijk, maar niet altijd aan te raden. Door de Quick Scan uit te laten voeren door de één en de te nemen maatregelen uit te besteden aan een ander houdt u het proces zuiver. Zo komen bedrijven minder snel in de verleiding om het onderzoeksproces zo in te richten dat het de eigen beveiligingsproducten kan verkopen. Ik ben dan ook van mening dat u te allen tijde moet werken met twee verschillende IT-bedrijven om het best mogelijke resultaat te bereiken.

Het onderzoeken van de risico’s die uw bedrijf loopt kan eng en confronterend zijn. Toch is het goed om voor uzelf duidelijk te hebben hoe uw online bedrijf ervoor staat. Hoe beter op de hoogte u bent, hoe vrijer u gebruik kunt maken van de innovaties binnen de IT. Al klinkt het onnatuurlijk, het behouden van de controle geeft uiteindelijk meer vrijheid. Kortom: Be(come) In Control!