Your address will show here +12 34 56 78
  • Text Hover
Meesterbrein achter wereldwijde bankoverval gepakt

In Duitsland is het meesterbrein achter een wereldwijde bankoverval opgepakt waarbij in februari van dit jaar 40 miljoen dollar werd gestolen. Het gaat om een computerexpert die de netwerken en databases van creditcardverwerkers hackte.
Bij de overal in februari ging het om een creditcardverwerker die transacties verwerkte voor prepaid debitkaarten die door een bank uit Oman waren uitgegeven. Debitcards worden onder andere door bedrijven gebruikt voor het betalen van personeel en kunnen van tevoren worden opgeladen met een bepaald bedrag.
Nadat de computerexpert toegang tot het netwerk had gekregen maakte hij kaartgegevens buit en werd de opnamelimiet van de kaarten verwijderd. Vervolgens werd er met een leger van katvanger over de gehele wereld geld met de gestolen kaartgegevens opgenomen. In een periode van 10 uur tijd vonden er in 24 landen zo'n 36.000 frauduleuze transacties plaats, waarbij 40 miljoen dollar via geldautomaten werd gepind.

Bende
De arrestatie van het meesterbrein werd door de Spaanse politie bekend gemaakt, nadat er in Spanje acht andere bendeleden waren aangehouden. Het gaat om zes Roemenen en twee Marokkanen. Bij huiszoekingen werd 25.000 euro aan contanten, juwelen, computers en 1.000 ongebruikte kaarten met magneetstrippen aangetroffen. De twee woningen waar de bendeleden in verbleven zouden meer dan 500.000 euro waard zijn.
Volgens de Spaanse politie heeft de bende, die vooral vanuit Spanje opereerde, in totaal 60 miljoen dollar via geldautomaten buitgemaakt. De bende zou ook betrokken zijn geweest bij een aanval op een betalingsverwerker in India. Die aanval vond eind 2012 plaats, waarbij uiteindelijk in korte tijd 7 miljoen dollar werd opgenomen. Een paar dagen later was een betalingsverwerker in Florida het doelwit.
Wederom werd de database met prepaidkaarten aangepast en beveiligingsmaatregelen, zoals de regio waar ze gebruikt mochten worden en pincode, uitgeschakeld. De katvangers wisten in dit geval in 15 uur tijd 9 miljoen dollar op te nemen. Ook vond er nog een aanval in Roemenië plaats waar 3,5 miljoen dollar werd buitgemaakt. Bij het onderzoek naar de bende kregen de Spaanse autoriteiten hulp van een niet nader genoemde Amerikaanse veiligheidsdienst.


bron: security.nl