Your address will show here +12 34 56 78
  • Text Hover
McAfee vreest echte cyberoorlog

Beveiligingsbedrijf McAfee vreest echte cyberoorlog, meer 'hacktivisme' en een nieuwe vorm van spam.

Dat staat in een rapport (pdf) van McAfee waarin het bedrijf voorspellingen doet voor 2012.
“De toenemende onstabiele situatie in de afgelopen jaren zorgt ervoor dat een uiteindelijke cyberoorlog vrijwel onvermijdelijk is”, zo schrijven de onderzoekers in het rapport.

“Nu al worden cyberaanvallen ingezet voor bijvoorbeeld spionage of andere geheime operaties. Diverse landen hebben elkaar daar het afgelopen jaar al van beschuldigd. Het is goedkoop, effectief en zet niet direct het leven van mensen op het spel. Bovendien kan het vrij gemakkelijk ontkend worden.”

Echte cyberoorlog
McAfee erkent dat een echte cyberoorlog tot nu toe nog uitgebleven is. “We hebben nog niet vaak gezien dat ‘cyber’ een deel van een gewapend conflict werd.” Toch is dat juist waar we in 2012 voor moeten vrezen, denkt het bedrijf.
Zo zorgen cyberaanvallen voor nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld kleine landen of spelers, “zeker als er weinig doelwitten zijn waar een tegenaanval op gericht kan worden.” Het bedrijf spreekt van aanvallen op kritieke infrastructuren tijdens een gewapend conflict en wijst erop hoe moeilijk die te verdedigen zijn.
Toch zijn steeds meer landen zich volgens McAfee bewust van een potentiële dreiging. De Verenigde Staten openden in juli het Department of Defense Strategy for Operating in Cyberspace. Soortgelijke initiatieven zijn ook genomen in Europa.

Hacktivisme
Wat in de ogen van het beveiligingsbedrijf in ieder geval vaststaat is dat hacktivisme, hacken vanuit een moreel standpunt, in 2012 doorgaat en zich uitbreidt. Hackersgroep Anonymous voerde in 2011 al veel DDoS-aanvallen uit waarmee websites en diensten offline werden gehaald. Ook werd veel persoonlijke data bemachtigd en gepubliceerd.
McAfee stelt dat er twee trends mogelijk zijn: één waarbij Anonymous zichzelf beter organiseert en zo gerichter betere aanvallen kan realiseren en één trend waarbij Anonymous (verder) versnipperd raakt, wat vooral zal resulteren in meer aanvallen die minder goed georganiseerd zijn.

Anonymous en Occupy
“Hoe dan ook zullen we een toename van het aantal aanvallen zien. Bovendien zullen de leiders van deze digitale groeperingen betere banden krijgen met fysieke demonstranten zoals deelnemers aan de Occupy-beweging.”
De onderzoekers van het bedrijf verwachten dat fysieke en digitale protesten en acties steeds vaker hand in hand zullen gaan.

Legitieme spam
Daarnaast waarschuwt McAfee ook nog voor een verandering in spam. Door initiatieven in de afgelopen jaren is spam fors verminderd, maar in 2012 zal steeds vaker sprake zijn van ‘legitieme’ spam die afkomstig is van over het algemeen meer betrouwbare adverteerders of bedrijven.
Zij zullen bestanden met daarin e-mailgegevens van duizenden internetters opkopen en hen ongevraagd reclame sturen. Daarbij zijn de bedrijven zich volgens McAfee heel goed bewust dat zij spamregels overtreden, maar worden mensen op die manier overgehaald zich alsnog aan te melden.bron: security.nl