Your address will show here +12 34 56 78
  • Text Hover
Host Trojan besmet 8.000 computers per dag

Een Trojaans paard dat het Windows Hosts-bestand aanpast en gebruikers zo naar kwaadaardige websites kan doorsturen, maakt elke dag 8.000 nieuwe slachtoffers. Volgens het Russische anti-virusbedrijf Dr. Web verspreidt de malware zich bijna op 'epidemische schaal'. Internetgebruikers raken besmet door het niet installeren van beveiligingsupdates voor populaire programma's.

Het bezoeken van een gehackte website waarop een exploit is geplaatst en de gebruikte softwareversies controleert, zorgt ervoor dat op ongepatchte computers de Hosts Trojan wordt geïnstalleerd. De cybercriminelen achter de malware zouden gestolen FTP-gegevens gebruiken om deze exploits op legitieme websites te plaatsen.

Infecties
In januari en halverwege februari bereikte het aantal infecties een hoogtepunt met 9.500 computers per dag. Sindsdien is het aantal iets gedaald, maar raken nog dagelijks 8.000 machines besmet. Eenmaal actief op de computer wijzigt de malware het Windows Hosts-bestand. Hierin staat waar Windows bepaalde websites kan vinden.

Door het aanpassen van het Hosts-bestand kunnen criminelen de computer met bijvoorbeeld phishingsites verbinding laten maken, ook al tikt de gebruiker in de adresbalk van de browser het juiste adres van zijn banksite in.


bron: security.nl