Your address will show here +12 34 56 78
  • Text Hover
Advocatenkantoren steeds vaker doelwit van hackers

Advocatenkantoren worden steeds vaker gehackt door uit China opererende aanvallers, die het vooral op overnamecontracten hebben voorzien. Zowel om informatie te verzamelen, als overnames te laten ontsporen, meldt Bloomberg. Een voorbeeld is de overname van Potash Corp door BHP Billiton, waar 40 miljard dollar mee gemoeid was. Uiteindelijk werd het advocatenkantoor dat de overname regelde gehackt, alsmede verschillende andere advocatenkantoren en bedrijven.
Aanvallers probeerden, als onderdeel van de wereldwijde strijd om grondstoffen, de overname te dwarsbomen. De gestolen gegevens zouden tientallen miljoenen euro's waard zijn, en zou een partij oneerlijke voordelen tijdens de onderhandelingen geven. Uiteindelijk ontspoorde de deal tussen de twee bedrijven, maar zou dit niet met de aanvallen te maken hebben gehad.

Netwerkdiagram
Vanwege het grote aantal advocatenkantoren dat gehackt werd, organiseerde de FBI eind vorig jaar een bijeenkomst voor advocaten, waar uiteindelijk 200 kantoren op af kwamen. Hackers zouden de beroepsgroep als een "backdoor" tot waardevolle bedrijfsgegevens, waarschuwde de opsporingsdienst. "We vertelden ze dat ze een netwerkdiagram nodig hadden, dat ze moesten weten waar hun logbestanden worden bewaard", aldus Mary Galligan, hoofd van de FBI cyberdivisie in New York. "Sommigen waren goed voorbereid, anderen hadden geen idee waar we het over hadden."

Geschat wordt dat vorig jaar zo'n 80 grote Amerikaanse advocatenkantoren zijn gehackt. Sommige beveiligers adviseren advocaten om in het geval van zeer vertrouwelijke gegevens geen e-mail of USB-sticks te gebruiken, maar de documenten alleen in een beveiligde locatie te bekijken. "Ze moeten naar de klant gaan en daar een aparte terminal gebruiken en de gegevens daar bekijken, zodat de klant weet dat de data nooit het pand heeft verlaten", zegt Henri Gloudemans.


bron: security.nl